Een zinvol leven is een stressvol leven!

Sterker met stress

Hoe vaak horen we over de schadelijke gevolgen van stress voor de gezondheid en vitaliteit? Hoe vaak zien we de cijfers die bewijzen dat (werk)stress bijna niet weg is te denken op de werkvloer? Hoe vaak interpreteren we de knoop in de buik, spanningsklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, zwetende handjes en het bonkende hart als iets wat er niet hoort te zijn? Iets dat we proberen te vermijden omdat het voor velen onaangenaam voelt.

Stress is wat zich voordoet wanneer iets waar je om geeft op het spel staat…

Kelly McGonigal

Stress als hulpbron

Uit onderzoek blijkt dat als we deze stress reacties inderdaad op deze onaangename wijze interpreteren, het ongezonde lichamelijke reacties veroorzaakt.

Maar wat blijkt ook!?

Dat als we deze stress reacties gaan interpreteren als hulpbronnen om de uitdaging aan te gaan die ons te wachten staat, je lichaam op een niet schadelijke wijze reageert.

En dat alles door een verschuiving in mindset. Een verschuiving van een ‘dreigingsrespons’ naar een ‘uitdagingsrespons’. Een meer positieve interpretatie van stress en hoe stress jouw van hulp kan zijn bij het aangaan van de uitdaging, leidt dus tot een gezondere reactie van het lichaam op stress. Zelfs als de spanningen je eigenlijk te veel worden!

Meer tevreden met stress

Onderzocht is dat een zinvol leven een stressvol leven kan zijn. Mensen die geen of heel weinig stress ervaren, zijn over het algemeen minder tevreden met hun leven. En ook niet heel vreemd:

  • We raken gestrest wanneer onze waarden worden bedreigd;
  • We raken gestrest wanneer onze doelen in het geding zijn;
  • We raken gestrest wanneer we moed nodig hebben;
  • We raken gestrest zodat we ons kunnen verbinden met anderen;
  • We raken gestrest zodat we leren van onze fouten;
  • We worden zenuwachtig als we ergens naar verlangen.

Of zoals Kelly McGonigal het beschrijft: “stress is wat zich voordoet wanneer iets waar je om geeft op het spel staat”.

Stress vermijden?

Dus hoewel stress vermijden een veel gehoord advies is, is een stressvrij leven voor de meeste mensen een utopie, heb je niet altijd controle over omgevingsfactoren en kun je beter de uitdaging aan gaan en jouw ‘bonkende hart en stokkende ademhaling’ interpreteren als hulpbronnen die jou fysiek en mentaal helpen bij de uitdagingen waar je voor komt te staan!

En begrijp me niet verkeerd; ik zeg niet dat stress en spanningen niet knap vervelend kunnen zijn en het mag duidelijk zijn dat een chronische vorm van ongezonde stress ongezond is voor de werknemer (11 miljoen ziektedagen) en hoge verzuim kosten met zich meebrengt voor de werkgever (€ 8100,- per werknemer en 2,8 miljard per jaar/ TNO, CBS).

Het is dan ook misschien geen gemakkelijke opgave want stress is niet een eendimensionaal gegeven, maar als je start met een kleine verschuiving in mindset en stress ziet als nuttig en hulpvol, heeft dat al een positief effect op jouw gezondheid, zowel fysiek als mentaal!

Wil je hier meer over weten, ik spreek je graag! Bel of mail: 0618717182 | info@vitfirma.nl | www.vitfirma.nl of volg Vitfirma op LinkedIn

Een zinvol leven is een stressvol leven!
Schuiven naar boven