Integraal vitaal; de weg van goede voornemens

Vitale medewerkers

Vanaf vandaag…..ga ik…wil ik…doe ik…

Het eerste kwartaal van het jaar…voor sportscholen de meest rendabele…voor de slijterijen het tegenovergestelde…

Het begin van het jaar is voor velen de tijd van goede voornemens en verandering van gewoontes. Nuttig? Het volhouden is de meest grote uitdaging. Misschien wel gedoemd om te mislukken. Dat ‘Pavlov belletje’ dat te veel rinkelt. Toch, en juist, een mooi moment dus voor elke organisatie om aandacht te besteden aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Aandacht voor vitaliteit in organisaties.

Gedragsverandering; onze hersenen hebben tijd nodig

Want gedragsverandering vergt volgens professor Jaap Murre minimaal 42 dagen, volgens onderzoeker Lally gemiddeld 66 dagen. Een maand op dieet, nu echt de trappen nemen, een gratis maand sporten, nu echt op tijd naar bed, een week alcoholvrij, de lunchwandeling weer herintroduceren…zeker een mooi vitaal streven, helaas vervallen we vaak terug in ons oude patroon. That’s who we are. Onze hersenen hebben namelijk tijd nodig om nieuwe hersenstructuren te integreren met al bestaande netwerken.

Integrale aanpak vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Naast tijd, is het ook aandacht voor de combinatie van de mentaal/emotionele, fysieke, sociale en loopbaan fitheid die ervoor zorgt dat de kans op succes het meest groot is om vol te houden en het ook nog met plezier te doen! Om duurzaam met je eigen vitaliteit bezig te zijn.

Een integrale aanpak die past in het systeem en de bedrijfscultuur inclusief herhaling van bewustwording en kennis is hierbij van belang. Evenals zelfonderzoek van intrinsieke motivatie en de dialoog tussen leidinggevende en medewerker. En niet te vergeten een focus op verbinding, autonomie, het maken van progressie en betekenisvol werk. Uiteindelijk vergroot dit de eigen regie op vitaliteit, energie en duurzame inzetbaarheid. Dat betekent soms ook durven kijken over de grenzen van de eigen organisatie voor wat betreft sociale mobiliteit.

Vitaliteit in organisaties
Vitaliteit in organisaties

Emmers in balans

Om ongezonde stress, vermoeidheid, demotivatie en ziekteverzuim te voorkomen, is het een mooi streven om onze eigen balans te ontdekken aan de hand van onze ‘emmers’. De emmers mentaal/emotionele veerkracht, de emmer fysieke gezondheid, de emmer relatie met de omgeving en de emmer loopbaan fitheid hebben een dusdanige invloed op elkaar dat als de een te vol raakt, de ander leeg loopt en vice versa… nogal wiedes zou je zeggen, desondanks blijkt het soms toch lastig ze in evenwicht te houden.

Af en toe is het nodig om een kraantje open te zetten en wat ballast weg te laten stromen zodat er niet een druppel te veel overstroomt. Dat betekent wellicht dat je de andere emmers moet gebruiken om een en ander weer in evenwicht te krijgen.

Meer draagkracht

Ook als leidinggevende of collega kan je de emmers van anderen op positieve wijze laten vollopen en vitaliteit stimuleren. Door erkenning, waardering, verbinding, feedback, de dialoog, begrip en een luisterend oor. Dit zorgt ervoor dat de emmers meer draagkracht krijgen en de inzetbaarheid wordt verhoogd.  

Integraal vitaal als bedrijfsstrategie dus! Het levert je meer vitale, gemotiveerde en productieve  medewerkers op!

vitale medewerkers
Kennissessie vitaliteit in organisaties

Samen weten we meer!

Wil je jouw kennis vergroten of delen, anderen inspireren of geïnspireerd worden en ideeën opdoen, wil je meer weten over de ‘why, what en how’ van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in organisaties, dan ben je van harte uitgenodigd op onze kennissessie op 28-1-2020!

Zie voor meer informatie https://www.vitfirma.nl/ter-inspiratie/ of bestel je tickets via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-kennissessie-vitaliteit-in-organisaties-86348926965?aff=ebdssbdestsearch

Integraal vitaal; de weg van goede voornemens
Schuiven naar boven